AT2Works

Projecten

Inspiratie: detaillering van een drinkfontein

Inspiratie: detaillering van een drinkfontein

Project in Uitvoering: 

Een woon-werk woning van 250 m2, gebouwd tegen een dijklichaam, en deels gebouwd op bestaande palen. Een voorbeeld van de integrale benadering die wij voorstaan: architectuur, bouwtechniek, installaties en duurzaamheid, bouw- en stichtingskosten in 1 hand levert de beste prijs- kwaliteitsverhouding.

Architectuur: Wij hadden hier te maken met een kavelpaspoort dat vrij specifiek was omschreven qua bouwvorm, goot- en nokhoogtes, rooilijnen, etc. Daarbinnen zoek je de vrijheid. Beneden een werkplaats, opslag, en een extra appartement. Boven de woning van de familie. De zon valt door de woning heen, van zuid naar noord. Door het niveauverschil van 3,3 meter tussen voor- en achterzijde van de woning, en de vide wordt dit nog versterkt. Ook op de westzijde grote ramen om dezelfde reden. Er ontstaat een spel van licht en schaduw. Op de Oost en Westzijde zijn er kleine ramen hoog bovenin, zodat ochtend- en avondlicht daar kunnen binnenkomen. Door de vide en de ruimtes eromheen is de woning heel open en ruimtelijk, en tegelijkertijd heel ontspannen. Ramen zijn gepositioneerd voor lichtinval en uitzicht (vergezichten aan de Noord en Noord-Oost kant). Duurzaamheid en uitzicht zijn hier in balans gebracht.

Bouwtechniek: We hebben wat extra stalen buispalen bijgepulsd waar nodig. De souterrainvloer en keerwanden zijn van beton, de rest is houtskeletbouw met een stalen frame erin. Het gebouw is namelijk 3 lagen hoog, en er zit een grote vide in, die begane grond en eerste etage verbind. De houtskeletbouw zorgt voor een ademende constructie, dat voelt prettig. In het midden zijn de kolommen en balken uitgevoerd in gelamineerd hout, de overspanningsrichting draait, dit geeft een bijzonder effect.

Duurzaamheid: Rc waarde van 6,5 voor gevel en dak. Installaties: de woning is vrijwel nul op de meter (NOM) door toepassing PV panelen, een houtvergassingskachel (geen CO2 uitstoot en andere schadelijke stoffen), vloerverwarming en balansventilatie. Er wordt ook een kleine warmtepomp toegepast voor de zomersituatie.

Dit project is Particulier Opdrachtgeverschap (P.O.) , waarbij de Opdrachtgevers tevens als hoofdaannemer optreden: zij hebben zowel grondwerken en betonwerken gedaan, en doen nu de afbouw binnen en buiten zelf. Voor de andere onderdelen zijn diverse neven aannemers ingeschakeld (5-6).