AT2Works

Design and Build: ontwerp en uitvoering in 1 hand houden. Dat heeft onze voorkeur. Een betere kwaliteit voor een lagere prijs, en erg duurzaam. 

Dit kunnen we doen voor de sociale woningbouw en middenhuur projecten. Dit kan bijvoorbeeld met een Alliantie contract, waarbij Opdrachtgever en Opdrachtnemer (wij) aan dezelfde kant staan. Dat heeft voor Opdrachtgevers het voordeel dat ze mee kunnen blijven beslissen, en gelijk inzicht hebben in de kosten consequenties.

Dit eigenlijk (vrij vertaald) volgens de methode van Jos Lichtenberg: laat nevenaannemers (producenten) maken waar ze goed in zijn. Laat hun een aanbieding doen, kies uit de diverse aanbiedingen, en stel zo het gebouw samen. In plaats van eerst alles minitieus voor te schrijven, om er vervolgens achter te komen dat sommige dingen niet kunnen, of dat het te duur wordt. 

Dit verklaart de hoge faalkosten in de bouw, het is ons inziens beter om mensen te laten doen waar ze goed in zijn. 

Een andere optie is een consortium vormen, als meedoen aan een aanbesteding vereist is. Na de aanbesteding heeft de Opdrachtgever geen keuzevrijheid meer, hij weet echter wel wat hij krijgt voor welke prijs: de beste prijs-kwaliteits verhouding. 

We doen dit al voor vrijstaande woningen, zie onder “Projecten”. Om een idee te geven: als een woning op basis van een plan getaxeerd wordt op (stel) € 650.000,-, dan kunnen wij die woning onder een Design and Build contract realiseren voor € 550.000,- , met inbegrip van € 200.000,- aan grondkosten. Dus € 350.000,- voor Design and Build zonder grond. Dit bedoelen wij met waarde creeren voor de klant. 

Onderstaand een tweetal voorbeelden die als Design and Build gerealiseerd kunnen worden. Dit doen wij in samenwerking met co-makers, in dit geval La Foca Housing voor de Houtskeletbouw woning. Voor de betonnen fundering wordt een Nederlandse nevenaannemer (c0-maker) gecontracteerd. Idem voor de installaties. Heel grofweg kan men hier uitgaan van € 1500,- per m2 excl. btw, maar inclusief ontwerp, vergunningentraject, advieskosten, legeskosten, uitvoering en bouwbegeleiding. 

Moderne woning - 215 m2

Moderne woning – 215 m2

Traditionele woning 146 m2

Traditionele woning 146 m2